Τουριστική και Οικιστική Ανάπτυξη στην κοινότητα Τρεμιθούσας

Το χωριό, λόγω κυρίως της πολύ μικρής του απόστασης από την πόλη της Πάφου, γνώρισε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια ραγδαία συνεχή οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.

Από συγκοινωνιακής απόψεως, η Τρεμιθούσα, συνδέεται στα βόρεια με το μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου, απόσταση γύρω στα τέσσερα χιλιόμετρα και στα βορειοδυτικά με το χωριό Τάλα, απόσταση γύρω στα τέσσερα χιλιόμετρα. Συνδέεται επίσης, στα ανατολικά με τον κύριο δρόμο Πάφου-Πόλης, από τον οποίο απέχει ένα περίπου χιλιόμετρο.

Το τοπίο είναι διαμελισμένο, από μικρά ρυάκια που πηγάζουν από τα βουνά στα βόρεια και βορειοανατολικά του οικισμού και χύνονται στη θαλάσσια περιοχή, στα δυτικά του.

Ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, βρίσκεται το όμορφο αυτό χωριό, η Τρεμιθούσα.

Τα τελευταία όμως χρόνια, πήρε ραγδαία ανάπτυξη σε οικιστικές μονάδες και επαύλεις. Πολλοί είναι οι ξένοι, μα και κύπριοι που ονειρεύονται να αποκτήσουν μια κατοικία στο χωριό αυτό.

Άρχισαν να εμφανίζονται εστιατόρια, τουριστικά διαμερίσματα και γενικά μια τουριστική κίνηση, που απειλεί τη γαλήνη και τη μοναχική ζωή σ’ αυτό το άλλοτε ήσυχο μέρος.

Αλλά και στην ίδια την κοινότητα, άρχισε η τουριστική δραστηριοποίηση, με εστιατόρια και αναπαλαιώσεις σπιτιών, που ενοικιάζονται σε ξένους, κυρίως περιηγητές.

Αυτή η ασύγκριτη ομορφιά και γαλήνη, αυτή η ανυπέρβλητη αρμονία σε φως και χρώμα που συναντάς εδώ στην Τρεμιθούσα, μεταξύ βουνού και θάλασσας, είναι κάτι το σπάνιο. Πιθανόν αυτή τη στιγμή, να είναι το πιο ήσυχο και υπό ανάπτυξη τουριστικό μέρος του νησιού. Αλήθεια τόσο λίγοι περιηγητές, ντόπιοι και ξένοι, να απολαμβάνουν ένα τόσο ήρεμο και γαληνεμένο παραθερισμό. Είναι άγνωστο, βέβαια, πόσο θα διαρκέσει η γαλήνη και η μοναχική ζωή σ’ αυτό το μέρος.